Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати искат 5-годишна забрана за приемане на неквалифицирана работна ръка

| обновено на 10.04.17 в 18:57
Снимка: Добромир Видев

Влиятелни депутати от Консервативната партия във Великобритания настояват за ограничаване на миграцията в страната. Те искат налагане на петгодишна забрана за приемане на неквалифицирани работници и свиване на мигрантите до 50 000 души годишно.

Групата "Напускане означава напускане", която се състои от над 30 депутати и лордове и чийто член е напусналият Партията за независимост Стивън Уулф, призова премиера Тереза Мей да насочи вниманието си към младите безработни британци. Намеренията са да се остави ниша за високо квалифицирани кадри от чужбина и насърчаване на британците да работят в зависими от миграцията сектори. Стивън Уулф дори гостува на лондонското радио Ел Би Си, за да прокламира доклад на групата, в който се настоява за излизане от общия европейски пазар и поемане на контрол върху границите чрез въвеждане на точкова миграционна система подобна на австралийската, както и необходимост от разрешително за работа. Така, смята групата, миграцията ще бъде сведена под 50 000 годишно, което е наполовина от заложеното от властите. Стивън Уулф поясни, че за да се справи с евентуална криза при ограничаването на неквалифициарните работници, правителството трябва да инвестира в подготовката на британски кадри.

Трябва да налеем повече пари в обучението. Казаха ми, че миналата година милиони са подали заявления за работа като медицински сестри, но ние сме нямали средствата да ги подготвим
, каза Уулф.

Това обаче едва ли ще стане лесно, защото много експерти в областта на трудовата заетост вече заявиха, че две години съвсем не са достатъчни за подготовката на необходимите кадри и че проблемът е много по-дълбок, защото британците просто не искат да вършат определена работа в сектори като здравеопазването, социалните грижи, селското стопанство.

При очакван отлив на такива кадри от чужбина, предвещаващ криза, организацията "Отворена Великобритания" и вестник "Индипендънт" от своя страна предприеха кампания за убеждаване на правителството да не пада под бройката от 100 00 мигранти годишно и дори да обърне повече внимание на неквалифицираните работници, които често са обект на експлоатация и дискриминация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44