Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Бъдещото правителство трябва да изработи нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Преди да обяви окончателно управленската си програма в икономическата и социалната сфера кандидатът за премиер Бойко Борисов да проведе срещи със синдикатите и работодателите - за това настояват от КНСБ. 

Бъдещото правителство трябва да изработи нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година, заяви на пресконференция в Стара Загора лидерът на конфедерацията Пламен Димитров. 

Пламен Димитров определи като неясен отговорът на комисаря по околна среда Кармен Вала относно бъдещето на топлоцентралите в комплекса "Марица изток", които не могат да покрият изискванията на директивата за вредните мисии. За три години държавната ТЕЦ "Марица изток"-2 е натрупала 200 милиона лева задължения за тях - на американските централи ги поема НЕК.

Необходимо е оздравяване на енергийния сектор с поетапно преоформяне на дълговете на НЕК и БЕХ като държавни без да се трупат нови. Трябва да продължи и енергийната либерализация на пазара, но да се формулира ясно кои са енергийно бедни, за да бъдат подпомагани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44