Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7: Излизането от кризата в Сирия трябва да е политическо и с участието на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключи срещата на външните министри на страните от Г-7 в италианския град Лука. Беше подписана обща декларация относно борбата срещу тероризма и "Ислямска държава", въпроси, засящи Либия, Ирак и Сирия, където военните конфликти да бъдат избегнати. Конкретно за Сирия, се смята, че мирното решение на кризата там е невъзможно, докато на власт е президентът Башар Асад. На пресконференция домакинът на Г-7 министър Анджелино Алфано направи пояснения по темата. 

Г-7 смята, че единственото решение на кризата в Сирия е политическо, каза италианският външен министър Анджелино Алфано след извънредната среща по сирийския въпрос в Лука с външните министри на Турция, Арабските Емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Катар. Бъдещето на сирийския президент Башар Асад не може да се реши за един ден, защото изисква продължителна и общирна дискусия, уточни още Алфано. Той обясни, че след американската интервенция, са се появили положителни условия за извършване на политическия процес в Сирия – най-добрата възможност за излизане от кризата с привличането на Русия за мирното решаване на създалата се ситуация и военният конфликт да бъде избегнат.

Русия не бива да бъде изолирана, а да бъде част от сирийския преход и Г-7 е единодушен по тази точка, изтъкна Анджелино Алфано, подчертавайки значението на диалога с руската страна.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън допълни: Искаме да облекчим страданията на сирийския народ. Искаме да създадем бъдеще за Сирия, което е стабилно и сигурно. Русия може да бъде част от това бъдеще и да играе важна роля, или може да поддържа съюза си с тази група, която според нас няма да служи на интересите на Русия в дългосрочен план.

След Г-7 Тилърсън отпътува за Москва. По-рано днес в руската столица руския президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев се срещнаха италианския президент Серджо Матарела. Теми на официалното му гостуване бяха взаимният икономически и културен интерес и обмен, както и въпросът за Сирия. Позицията на Италия е за мирното решаване на кризата с участието на руската страна и да се остави на сирийският народ да реши бъдещето си, така както бе изтъкнато на Г-7 в град Лука.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44