Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12.04.1961 година Съветският съюз изпраща първия човек в Космоса. Полетът на Юрий Гагарин е осъществен от космодрума Байконур в Казахстан с космическия кораб "Восток" в 9 часа и 7 минути московско време. Първите думи на Гагарин в открития космос се пазят на запис, в който той съобщава, че началото на полета е успешно.

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност час и 48 минути, след което се насочва за приземяване в Саратовска област.

Тъй като системите за приземяване не са били достатъчно надеждни, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Новината за полета обикаля целия свят. Гагарин е награден със званието "Герой на Съветския съюз", а датата 12-и април започва да се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

По този повод Музеят на авиацията в Пловдив обяви Ден на отворените врати.

За посетителите се осигурява свободен достъп до кабината на самолет Миг-21 бис.

В салона на Ан-24 ще бъде представен филмът "Длъжен да оцелее", разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на кораба "Съюз 33". В музея могат да се видят и модели на космически кораби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44