Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Пен ще преговаря за замразяване на Шенген

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конкретни мерки с незабавен ефект върху ежедневието - така крайната националистка Марин льо Пен определя първите си действия, ако на 7 май бъде избрана за президент на Франция.

Давам шест месеца за преговори, в края на които вие ще решите с референдум дали да членуваме или не в Европейския съюз, обявява тя в предизборния си видеоклип. Кандидатката се ангажира в този срок да преговаря за замразяването на Шенгенските споразумения за свободно движение в ЕС и връщането на контрола по френските граници.

Льо Пен обещава още в двумесечен срок да експулсира всички чужденци, поставени под наблюдение заради радикализация, и да отнеме френското гражданство на осъдените за джихадистка дейност.

Сред десетте приоритетни мерки на Льо Пен са включени и премахване на медицинската помощ за нелегални мигранти, въвеждане на принципа на национален приоритет, намаляване на данъка върху ниските доходи и връщане на пенсионирането на 60 години след 40 г. осигурителен стаж. Всяка секунда от мандата ми ще бъде в полза на Франция и французите, уверява националистката.

Амбициозният график на Льо Пен изглежда невъзможен, коментира днес вестник "Льо Паризиен". Какъвто и да е изборният резултат, повечето мерки ще изискват одобрението на бъдещото Национално събрание, което ще встъпи в длъжност едва на 27 юни. Съмнително е също, че действищият Сенат би дал зелена светлина на предложенията.

12 дни преди първия изборен тур Марин льо Пен води убедително във всички социологически проучвания. Ако достигането ѝ до балотаж изглежда сигурно, на него тя би загубила битката за президентския пост, който и да е кандидатът срещу нея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44