Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествени църковни служби на български език в Кипър посрещат Възкресение Христово

Снимка: Бранислава Бобанац

Българският Великден в Кипър започва тази вечер с първото празнично богослужение през Великата седмица. На Разпети Петък сутринта сънародниците ни могат да се поклонят пред Светата плащаница на специалната служба по нейното изнасяне, а през целия ден желаещите ще могат да минат под масата с нея. В петък вечерта е и службата за Опело Христово. На Велика Събота българите на острова ще могат заедно да запалят свещите си от Благодатния огън и да се поздравят в полунощ с "Христос Возкресе!". Празниците продължават с Възкресната Св. Божествена литургия и с отбелязването на Второ Възкресение в неделя.

Празничните богослужения на български език в Кипър се извършват от 33-годишния български свещеник отец Станислав Симеонов в град Паралимни на източното крайбрежие на острова.

За четвърта поредна година сънародниците ни в Кипър честват по този начин Възкресение Христово. Службите на български език станаха традиция за големите християнски празници като Рождество Христово, Богоявление, Цветница. Те се превърнаха в истински празник на българщината и на българския дух.

В дните преди празника децата от българските училища в Кипър пресъздаваха народностните традиции за него и майсториха великденски украси. Български фурни на острова предлагат на сънародниците ни български козунаци.

Следващия голям празник в обредния календар на народа ни - Гергьовден, за първи път ще бъде посрещнат в Кипър с голям български събор “Гергьовден”, който ще се състои на 6 май в крайбрежния град Лимасол. Той ще продължи цял ден и в него ще участват изпълнители на народна музика, народни певци и танцьори от България и живеещи в Кипър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44