Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказ за религиозна церемония във Фамагуста нанесе нов удар върху изграждането на доверие между двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

На фона на възобновените през тази седмица след двумесечно прекратяване преговори по Кипърския въпрос и навлизането им в най-критичния период, дойде нов удар върху изграждането на доверие между двете кипърски общности.

Остро възмущение в двете кипърски общности предизвика решението на т. нар. правителство в окупираните територии да не разреши тази година провеждането на литургията и траурната процесия на Разпети петък, на която се носи украсеният с цветя “гроб Господен”, в църквата “Свети Георги Ексоринос” в средновековния град на Фамагуста. Тази традиция бе въобновена през 2014 г. след прекъсване от 58 години и всяка година събираше над 4000 кипърски гърци, кипърски турци, политици, дипломати.

Отказът за религиозна церемония във Фамагуста е поредният ход в политиката на властите в окупираните територии, предприета през последната година за ограничаване на православните църковни служби.

Решението бе категорично осъдено както от кипърските гърци, така и от кипърските турци. Четири неправителствени организации на кипърските турци излязоха със специално изявление, в което подчертаха, че подобна позиция вреди на изграждането на доверие и сътрудничество между двете кипърски общности за тяхното общо мирно бъдеще. Те заявиха още, че работят за утвърждаването на гръцкия Великден като празник на град Фамагуста в бъдещия федерален Кипър.

И двамата лидери - кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, критикува наложената забрана като ограничаване на правата на кипърските гърци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44