Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нощта на Възкресение на площада пред крепостта "Царевец“ ще се раздават осветени яйца и козунаци

Снимка: БГНЕС

2700 осветени великденски яйца и козунак ще получат великотърновци и гостите на старопрестолния град, които са избрали да посрещнат нощта на Христовото Възкресение на открито в крепостта "Царевец“.

Пасхалното богослужение ще бъде отслужено пред патриаршеския храм-музей "Възнесение Господне" в крепостта "Царевец". От там в полунощ ще потегли литийното шествие с Благодатния огън и факли, което ще продължи до катедралния храм "Рождество на Света Богородица" във Велико Търново. На площада пред средновековната крепост на миряните ще бъдат раздадени осветените от Великотърновския владика Григорий яйца и козунаци, дарени от местния бизнес. Освен крепостта "Царевец" по Великденските празници туристите могат да посетят и шестте средновековни църкви във Велико Търново и Арбанаси, в които са запазени уникални стенописи.



 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44