Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога и загриженост са първите реакции в Кипър на резултата от референдума в Турция

Снимка: архив

Труден етап в продължаващите преговори за обединение на етнически разделената страна се очаква след победата с минимална преднина на “да” на референдума в Турция. В първите реакции след обявяването на резултата политически анализатори коментираха, че значителният отрицателен вот и очерталата се силна поляризация ще обвържат още повече турския президент с националистическата партия, което ще втвърди позицията му по мирните преговори, тъй като партията на Девлет Бахчели е категорично против обединяването на Кипър под федерален чадър.

В тази ситуация Кипър ще остане извън приоритетите на турския президент, който ще се фокусира върху стабилизиране и засилване на хватката си върху турската политическа сцена, периодът на несигурност и стагнация в преговорите за Кипър ще надделее, е оценката на Ерато Козаку-Маркулис, бивш външен министър на страната и сегашен член на преговорния екип на президента Никос Анастасиадис.

Правителството на Кипър следи “много внимателно” процеса в Турция, заяви неговият говорител Никос Христодулидис. Той подчерта, че ситуацията трябва да се стабилизира, за да се вземат необходимите решения за Кипър.

От позицията на Турция зависят ключовите преговорни глави – за сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър и изтеглянето на окупационните турски войски от острова, а също и за територията и собствеността.

В следващите месеци е възможно да ескалират заплахите и провокациите от Турция срещу Кипър във връзка с проучванията за нефт и газ в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море, коментираха още анализатори. Следващият сондаж е предвиден за началото на юли.

Турските граждани и кипърските турци с двойно гражданство в северната част на Кипър, които участваха в референдума, отхвърлиха предлаганите конституционни промени, като с “не“ гласуваха 56.6% от избирателите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44