Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската кампания във Франция на финалната права

Шансовете на кандидатите са изравнени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет дни преди първия тур на президентските избори във Франция всички сценарии остават възможни. Четиримата основни претенденти за Елисейския дворец са с почти равна подкрепа в последните социологически проучвания. 11-те кандидати не губят нито минута от кампанията, чийто финал е все така непредсказуем. Разликите между четиримата фаворити се топят.

Намираме се пред вратите на крепостта, която трябва да превземем, заяви на митинга си в Париж крайната националистка Марин льо Пен, която заложи на темите за идентичността и сигурността, за да мотивира най-твърдия си електорат. Льо Пен обяви, че ако стане президент, ще наложи мораториум върху всякаква имиграция във Франция и припомни намерението си да затвори френските граници. Ще ви защитя. Първото ми действие като президент ще бъде да възстановя границите на Франция. Цивилизацията е поставена на карата. Изборът в неделя е прост: между преродена Франция и потъваща Франция, заяви Льо Пен. Въпреки реалния шанс да достигне до втори тур националистката вероятно ще загуби на балотажа.

Почти едновременно с нея проведе митинга си в Париж либералът Еманюел Макрон. Той обеща да бъде "президент на ново поколение" и да възвърне "европейските амбиции". Тези дни Макрон се опита да се разграничи от загатнатата подкрепа на настоящия президент Франсоа Оланд, който завършва мандата си в рекордна непопулярност.

"Аз съм рискът Меланшон" - така представи себе си Жан-Люк Меланшон, крайнолевият кандидат, радетел за Шеста френска република и силен икономически протекционизъм, който събра симпатизантите си на кораб в Париж.

Подем бележи и консерваторът Франсоа Фийон. Неговите привърженици предпочитат да се доверяват на нетрадиционните методи на проучвания на групата "Филтерис", които му предсказват по-добър изборен резултат от класическите социологически институти. Днешният митинг на Фийон в Лил е под засилена охрана след подозренията, че той е бил евентуална мишена на терористи. Заплахата тегне над кампанията: днес полицията арестува в Марсилия две лица, заподозрени за подготовка на терористичен акт пред самите президентски избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44