Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има задържан за стрелбата във Фресно

Снимка: БГНЕС

Трима души загинаха и един е ранен след стрелба в централната част на Фресно, Калифорния във вторник. Малко след началото на стрелбата властите задържаха мъж и обявиха, че  случилото се вероятно породено от расова омраза. И тримата загинали са бели мъже.

Жителите на Фресно продължават да показват съпричастност към семействата на загиналите и пострадалите. След като вчера десетки се стекоха  с послание за мир, днес местни телевизии показват запалени свещи пред мястото на едно от убийствата.

Според информацията на органите на реда заловеният за стрелбата – 39 годишният Кори Али Мухамад е изстрелял 16 куршума в продължение на по-малко от две минути. Шефът на полицията във Фресно Джери Дайър заяви, че системата за разпознаване на изстрели е регистрирала стрелби на четири различни места в града.

Дайър допълни, че атаката изглежда да е на расова основа. Профили в социалните мрежи на заловения индикират, че той е изпитвал омраза спрямо белите и властите. Полицията коментира, че случилото се може да е било породено от публикуването на снимката е медиите на Мухамад във връзка с убийство на охранител в мотел миналата седмица. Смята се, че Мухамад е имал намерение да убие колкото се може повече хора преди да влезе в затвора.

В. "Лос Анджелис Таймс" цитира бащата на задържания, според когото синът му е смятал, че в Америка има война между чернокожи и бели.

Федерални агенти се присъединиха към разследването като до момента оръжието на престъплението все още не е открито.

Темата за престъпления от омраза  е една от най-чувствителните в страната. През изминалите няколко месеца атаки от този вид се превърнаха във водещи новини. В това число – заплахи срещу еврейски центрове и убийството на двама индийци в бар в Канзас. Миналия месец полицията в Ню Йорк арестува Джеймс Джаксън, който е заподозрян в убийство на расова основа на възрастен чернокож мъж. Според полицията Джаксън е пътувал от Балтимор до Ню Йорк с идеята да убива чернокожи.

Подобни инциденти доведоха до обмисляне на промяна в законите за налагане на по-строги наказания за престъпления от омраза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44