Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова провокация на Турция засилва напрежението в района на Кипър

Снимка: архив

От днес до 30 юни турският изследователски кораб "Барбарос Хайредин паша" ще извършва сеизмологични проучвания в териториални води на Кипър на източното крайбрежие.

Турският кораб се очаква днес да навлезе в района на Фамагуста, в морската зона, определена от координатите на издадения от Анкара навигационен телекс. Тя не включва действащите в момента проучвателни блокове за газ от кипърската изключителна икономическа зона, но засяга части, предвидени от правителството на Кипър за следващия кръг сеизмични проучвания. Очевидно задачата на "Барбарос Хайредин паша" е с политически, а не технически характер, се коментира в Кипър.

През 2014 г. проучвания на същия кораб в района на изключителната икономическа зона на юг от острова, където се провеждаха газови сондажи, станаха причина за прекъсване на преговорите за обединяване на страната.

В декларация Министерството на външните работи в Никозия заяви, че запазва правото си да действа по начин, който счете за необходим, в съответствие с международното право, в случай, че се извършат обявените от Турция сеизмични проучвания в териториалните води, континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Кипър, тъй като това ще е явно нарушение на суверенните му права.

С поредица от изявления през последния месец Анкара предупреди, че няма да позволи на Кипър да продължи едностранно газовите си сондажи, подчертавайки, че природните ресурси са собственост и на кипърските турци. Според постигнатите досега договорености разработването и експлоатацията на офшорните газови находища ще е в компетенциите на бъдещото федерално правителство.

В същото време Турция обяви и провеждането на военни учения край северните брегове на окупираните територии, в района на Кирения.

Новото предизвикателство на Турция идва часове след като вчера вечерта бяха възобновени преговорите между двамата кипърски лидери. С подобни провокации не може да се говори за мерки за изграждане на доверието между двете общности, коментира след срещата президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44