Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на размисъл във Франция преди първия тур на президентските избори утре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните социологически проучвания затвърждават прогнозите за оспорвана надпревара и близки резултати на четиримата водещи кандидати. Това са центристът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат Жан-Люк Меланшон. Макрон и Льо Пен имат лека преднина пред останалите двама фаворити.

Според анализатори, балотажът на 7 май е сигурен и се очаква Макрон да победи с лекота Льо Пен.

Президентските избори утре ще се проведат при засилени мерки за сигурност. Това се наложи след атентата на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж от четвъртък вечера, при който беше убит един полицай. Нападателят беше ликвидиран. Извършителят, 39-годишният Карим Шьорфи, не е бил в списъка за наблюдение на предполагаеми ислямисти, въпреки че е бил в затвора за предишно нападение над полицаи през 2005 г. Отговорност за атаката, при която загина един полицай, а други двама бяха ранени, пое  групировката "Ислямска държава". 

Атентатът в Париж от четвъртък вечерта измести като тема високата безработица и икономическите проблеми от предизборните изявления на кандидатите.

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44