Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 дни излизат резултатите от пробите на водата във Велинград

Велинград и околните села са снабдени с вода

Снимка: pixabay.com

Селата около Велинград, където беше регистрирано двукратно завишение на уран, са снабдени с бутилирана минерална вода.

Резултатите от взетите повторни проби от трите вододайни зони в района ще станат ясни до 20 дни.

Велинград от вчера се захранва с алтернативен водоизточник, но водата към околните села не може да бъде спряна. Затова до излизането на повторните проби се забранява да се ползва вода за пиене. Заради четирикратно завишение на уран остава затворен и минералния извор „Топлата вода“ в Стрелча, който захранваше една от най-ползвани чешми в града. Секретарят на общината Станислава Станева коментира:

Тази чешма е много от отдавна. Когато е пусната, са правени изследвания, но не и радиологични. За първи път Общината направи през декември месец на всички източници изследвания и така се установи.

Завишението на алфа-активността е 36 пъти, затова изворът „Топлата вода“ остава запечатан.

В останалите части на Пазарджишка област към момента не са констатирани отклонения от стандартните показатели на питейната вода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44