Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайно ниските температури нанесоха поражения по овошките

Снимка: Радио ВИДИН

Температурите в Кюстендил паднаха до почти -4 градуса тази сутрин. Ниските температури са нанесли поражения по овощните насаждения, съобщи директорът на института по земеделие в града проф. Димитър Домозетов.

Пораженията от ниските температури са основно при черешовите и сливовите сортове, които са във фаза на прецъфтяване и тогава измръзват при температура до -1,1 градуса, каза проф.Домозетов. Кайсиите, праскови и другите сортове измръзнаха още при студовете през януари, когато температурите в региона паднаха до -30 градуса. Сега, при тези видове, пораженията са още по-големи.

Най-сигурно е овошките да се застраховат срещу природни бедствия, още повече, че според прогнозите предстоят нови студове в понеделник и следващата седмица, посъветва проф.Домозетов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44