Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таймс: Лондон е след ЕС в търговските отношения със САЩ

Вестник „Таймс“ съобщава, че Великобритания е след ЕС на опашката за търговско споразумение със Съединените щати, позовавайки се на източници във Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп ще предпочете първо търговско споразумение с ЕС пред сделка с Великобритания след напускането на съюза, това е заявил източник близък до двата лагера. По време на посещението си в Белия дом миналия месец, германският канцлер Ангела Меркел е убедила Доналд Тръмп, че търговско споразумение между Вашингтон и Брюксел ще бъде много по-лесно от очакваното, твърди „Таймс“.

Американският износ за ЕС миналата година е бил в размер на 270 милиарда долара или пет пъти повече отколкото за Великобритания. Разликата във вноса е още по-голяма.  Еврокомисарят по търговски въпроси Сесилия Малмстрьом ще се срещне с американския ѝ колега Уилбър Рос за неформални разговори следващата седмица, съобщава „Таймс“.

Новината на практика потвърждава казаното от предишния американски президент Барак Обама, че Великобритания ще бъде по-назад на опашката за търговско споразумение, ако напусне ЕС и в противоречие с изявлението на външния министър Борис Джонсън, след посещението му през януари в Америка, че Лондон е на първа линия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44