Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен се присъедини към инициативата за отбелязване на 80-та годишнина на Дунавското хоро

Снимка: Ани Петрова, БНР

С музикален флашмоб  и Плевен се присъедини към националната инициатива за отбелязване на 80-та годишнина от създаването на  Дунавското хоро на Дико Илиев. 
На централния площад стотици плевенчани се насладиха на изпълненията на духовия оркестър и танцьорите от Северняшкия ансамбъл “Иван Вълев“.

Много аплодисменти предизвикаха днес изпълненията на духовия оркестър с диригент Пламен Марков на хора, написани от Дико Илиев. Днес музикантите и танцьорите от Северняшкия ансамбъл заедно с плевенчани отбелязаха 80 години от написването на най популярното хоро "Дунавското" от големия Дико Илиев. Защо това хоро е уникално, диригентът Пламен Марков.
За мене Дунаското хоро винаги е било и ще бъде неофициалният химн на България. Чувайки го на пет километра може човека да забрави всичко, неволите, и да се включи към радостта заедно да сподели ръка за ръка на мегдана или на площада и да усетиш силата на изконно българското.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44