Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гласуването за президент в отвъдморските територии на Франция

Снимка: БГНЕС

Днес започна гласуването на първия тур на изборите за президент на Франция за избирателите в отвъдморските територии на страната и за френските емигранти в Северна и Южна Америка. Електоратът на западното полукълбо наброява близо 880 000 души. На континентална Франция днес е ден за размисъл.

Сред кандидатите с най-висок шанс за победа според социологическите проучвания е кандидатът на центристката партия "Напред" Еманюел Макрон. Той е се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата и иска и да увеличи разходите за отбрана до две на сто от брутния вътрешен продукт.

Предизборната платформа на кандидата на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен включва оттегляне от еврозоната и шенгенското пространство и референдум за напускане на Евросъюза, ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в него.

Кандидатът на дясната партия "Републиканците" Франсоа Фийон планира рязко съкращаване на държавните разходи и на държавни и общински служители и се обявява за затопляне на отношенията с Русия. Кампанията му пострада, след като сатиричен седмичник съобщи през януари, че неговата съпруга е получила стотици хиляди евро за работа, която не е извършвала.

Кандидатът на радикалното ляво движение "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон се зарича да отхвърли правилата на Европейски съюз за ограничаване на бюджетния дефицит. Той обещава да свика референдум за излизане от Евросъюза, ако курса за икономии продължи и се обявява за премахване на горната парламентарна камара.

Резултати от първия тур утре се очакват не по-рано от 20:00 ч. местно време, тъй като дотогава ще останат отворени секциите в някои големи градове.

Над 50 000 полицаи и 7000 военни ще следят за спазването на реда и ще гарантират сигурността на вота.

Ако утре никой не получи абсолютно мнозинство, балотажът между двамата кандидати с най-високи резултати ще бъде на 7 май.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44