Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на родител, лишен от родителски права

За промяна в социалната система настояха пред Съдебната палата протестиращи в подкрепа на родител, лишен от родителски права. Според тях реформата трябва да повиши отговорността на социалните работници. 

Д-р Ивайло Василев не може да вижда детето си повече от две години. Той е бил набеден от майката в сексуално насилие над 5-годишната си дъщеря. Успява да докаже, че е невинен:

Нито една от институциите в България – прокуратура, полиция, съд, не взима отношение към това, че майката абсолютно безнаказано не изпълнява режима на лични контакти, който съдът ѝ е разпоредил. Целта ми била да изведа детето в чужбина.

Протестиращите се противопоставят на насилието в така наречените "сини стаи" – специализираното помещение за разпит на деца. Според Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата, тези помещения се превръщат в средство за мъчение на децата:

Детето е малтретирано психически и на записа много явно се вижда около 40-минути писъци, ревове на детето, като всичките участници са от другата страна, включително и майката. Това е недопустимо. Ние, като организация, сме се борили да има "сини стаи". Като видях какво се случва в "сините стаи", се смятам дори и аз за насилник, че допуснахме това нещо да се случи.

Според Иванова това не е единичен случай. Организацията е получила сигнал от Шумен за нарушаване на детските права по време на разпит в "синята стая". Иванова допълва, че случаят на д-р Василев доказва, че институциите подкрепят по-влиятелният родител, който се оказва насилник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44