Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Света София“ е изпълнила проект за подобряване качеството на живот на деца с церебрална парализа

Снимка: Пламен Генчев

Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София“ е изпълнила успешно проект за подобряване качеството на живот на деца, страдащи от това заболяване. С финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Механизма на Европейското икономическо сътрудничество са закупени свръхмодерни апарати за близо 700 000 лева и са извършени обучения на медицински специалисти и родители на малки пациенти.


Освен болни от церебрална парализа, роботизираните високотехнологични апарати могат да се използват и от деца с други нервно-мускулни заболявания, например акушерски парези и ортопедични проблеми. 
Директорът на болницата доц.Иван Чавдаров
Оборудването на лечебното заведение с високотехнологична апаратура позволи за първи път у нас да бъде направена голяма и перспективна крачка в рехабилитационната медицина чрез успешно включване на робот-асистираната терапия и продължителното пасивно раздвижване, които методи широко се използват в редица специализирани детски неврологични рехабилитационни клиники в Щатите, Канада, Австралия и Европа.

Със закупуването на новата модерна техника са спестени доста пари на държавата, изтъкна още д-р Чавдаров. До този момент страната ни не е разполагала с необходимата апаратура за по-специализирана рехабилитационна терапия и се е налагало голяма част от децата да бъдат изпращани в чужбина. За сравнение у нас процедурата по клинична пътека струва 600 лева. В Германия същия курс на лечение възлиза на 2 000 евро. От болницата настояват още за създаване на национален регистър на болните от церебрална парализа, какъвто в момента не съществува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44