Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове между управляващи и опозиция във Великобритания след изказване на лидера на лейбъристите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборната кампания във Великобритания навлезе в първата си пълна седмица, след като премиерът Тереза Мей внезапно обяви извънредни общи избори. Не само обаче въпроси, свързани с миграцията и търговията, са в центъра на кампанията. Въпросите на отбраната откриха "нов фронт" между управляващите и опозицията.
Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви в телевизионно предаване, че едва ли ще подкрепи ядрената програма "Трайдънт", което не се хареса дори на някои негови съпартийници. Още по-рязка обаче бе реакция на министъра на отбраната Майкъл Фалън, който го обвини в безотговорно отношение:
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ясно заяви, че не подкрепя ядреното възпиране. Той даже не е готов да позволи използванено на военновъздушни удари срещу терористите, поставя под въпрос и разполагането на сили на НАТО. Не е готов да се справи с миграцията. Лейбъристите излагат по този начин на риск сигурността на страната, което е в рязък контраст със сигурността и стабилното ръководство, което предлага Тереза Мей.
Джеръми Корбин е известен с твърдото си становище срещу използването на ядрени оръжия, но не всички в неговата партия споделят това. Координаторът на предизборната кампания на лейбъристите Андрю Гуин заяви, че независимо от казаното от Джеръми Корбин, Лейбъристката партия подкрепя програмата за ядреното възпиране, стига тя да е в рамките на здравия разум.
Консерваторите вече дадоха ясно да се разбере, че ще наблегнат в кампанията си върху слабостите на лейбъристкия лидер, обвинявайки Джеръми Корбин в „хаотична политика“, за разлика от „стабилната и уравноосена“ Тереза Мей, по техните думи. Джеръми Корбин, който е на обиколка в Шотландия и днес се срещна с профсъюзни дейци, отправи критики към управляващите и медиите, че постоянно насаждат на електората мнението, че изборите са предварително решени, но лично той е убеден, че ако лейбъристите запазят единството си, те могат да победят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44