Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: От 3 до 5 млрд. долара годишно печелят трафикантите на хора в ЕС

От 3 до 5 милиарда долара годишно печелят трафикантите на хора в ЕС, по данни на Европол. Това съобщи директорът на полицейската агенция на ЕС Роб Уейнрайт пред евродепутати в комисията по вътрешни работи. Европол препоръчва на силовите ведомства в 28-те държави-членки да се борят приоритетно с 5 вида престъпления, извършвани от тежката организирана престъпност: киберпрестъпленията, наркотрафика, трафика на хора, нелегалното превозване на мигранти и организираните обири в частна собственост. Уейнрайт подчерта, че все по-голяма трудност за полицейските власти се оказва борбата срещу прането на пари:

Прането на пари е свързано практически с всички криминални дейности. То подпомага поддържането на престъпниците чрез легалната икономика. Борбата срещу прането на пари обаче изисква специална експертиза. Престъпните групи проучват най-модерните технологии в тази сфера. Нараства броят на престъпните синдикати, които специализират предоставянето на тази услуга, като често прането на пари има за цел финансирането на терористична дейност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44