Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобиха ВиК във Велинград, тъй като не е информирало за наднормен уран във водата

Директорът на водоснабдителното дружество Йордан Ненов заяви за "Хоризонт", че е получил лабораторните резултати за наличието на завишен уран в питейната вода три месеца, след като са били ясни резултатите от пробите

| обновено на 26.04.17 в 17:33
Снимка: БГНЕС

Водоснабдителното дружество във Велинград е санкционирано с 15 хиляди лева. Причината е, че четири месеца е премълчавало за наличието на уран, който е два пъти над нормата в питейната вода на града. Наказателната мярка е на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Водоснабдителното дружество във Велинград е разполагало с резултатите още на 29-и декември, но е информирало РЗИ едва на 19-и април, каза д-р Румен Атанасов, началник на Държавен здравен контрол. Обяснението на дружеството е: Имали са финансови затруднения, която версия впоследствие беше опровергана. 
Късно получени резултати, това е тяхната версия: Резултатите са срещу заплащане, въпреки че самата лаборатория ги е информирала, каза още д-р Атанасов. Според него наличието на високи стойности на уран във водата е следствие на уранодобива през последните 50 години и липсата на мерки за отстраняване на последствията от това: 

Средствата, които е трябвало да бъдат отпуснати още тогава, доколкото разбирам и до този момент не са намерени. Ние не разполагаме с данни доколко околната среда е замърсена.

Очакват се резултатите от повторните проби на питейната вода във Велинград и петте селища в района. Прокуратурата проверява причината, поради която информацията за замърсената вода не е била оповестена още в края на миналата година.

Директорът на водоснабдителното дружество във Велинград Йордан Ненов заяви за "Хоризонт", че е получил лабораторните резултати за наличието на завишен уран в питейната вода три месеца, след като са били ясни резултатите от пробите. По думите му това е станало на 30 март, въпреки, че констатациите са били ясни още на 29 декември миналата година.

Директорът на ВиК е категоричен, че не е бил уведомен преди това от научно-изследователската лаборатория "Пушкаров", където са извършени анализите: На мен нищо не са казали. Такова нещо при мене не е достигало, каза Йордан Ненов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44