Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел предлага общи стандарти за „Европейски социален стълб“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел предлага въвеждането на общовалидни, минимални стандарти за отпуск при раждане, отглеждане на дете и грижа за болен роднина. Идеите са част от ангажимента на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за по-социално ангажирана политика на Евросъюза известна като „Европейски социален стълб“.

При раждане на дете всеки баща да има право на поне 10 дни еднократен платен отпуск, пише в предложението. Това право вече съществува в България, но не навсякъде в Европа го има. Например Австрия, Германия, Люксембург, Кипър, Чехия и Словакия не предвиждат подобна възможност.
Отпускът за отглеждане на дете да може да се взима до навършване на 12-годишна възраст, иска Брюксел. И майката и бащата да имат право на поне 4 месеца отпуск, без те да могат да се прехвърлят от единия на другия родител. Целта е да се стимулира връщането на жените на трудовия пазар, за сметка на повече отговорности за бащите при отглеждането, обясни комисарят по правосъдието и равенството между половете Вера Йоурова:
Питайте всяка жена как се чувства, когато трябва да прави избор между децата и кариерата си. Тук не става дума само за социална защита, а за икономически загуби от 300 милиарда евро годишно за пазара на труда.
Младите семейства с деца да имат избор на по-гъвкаво работно време и място, предвижда друго предложение. За първи път се иска 5 дни отпуск годишно при грижа за болно дете или друг пряк роднина. През това време работникът трябва да получава заплащане в размер - равен поне на болничните.

Комисията отправя общо 20 принципа за защита правата на работниците, като тема за дебат с правителствата. Идеите са насочени главно за страните от еврозоната, но ако желае България, също може да приложи доброволно някои от тях.
Нашето предложение не е за Европа на 2 скорости, увери комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен, като допълни: Това е императив за еврозоната, но е желателно и за другите държави. Трябва ни повече икономическа съвместимост. Заради разликата в заплатите и социалните помощи хората напускат своите страни, виждаме изтичане на мозъци и това провокира напрежение между страните-членки. 

За момента това не са конкретни промени в задължителното законодателство. Първо ще се търси широко съгласие сред правителствата и евродепутатите, преди да им бъдат предложни правни текстове. Според договорите ЕС няма преки правомощия да определя социалната политика на държавите членки и съответно Брюксел има ограничени възможности да ги наказва за нарушения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44