Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Северна Корея показа неуважение към Китай

Снимка: БТА

Северна Корея изстреля балистична ракета рано тази сутрин от регион северно от столицата Пхенян, съобщи агенция Йонхап.

Южнокорейските военни заявиха, че опитът е бил неуспешен и ракетата се е взривила секунди след старта. По информация на Си Ен Ен, тя е паднала в Японско море.

Япония решително протестира срещу новия ракетен опит на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на японското правителство заяви, че изстрелването на балистична ракета е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър, че с изстрелването на нова балистична ракета Северна Корея е показала неуважение към Китай. Според американското тихоокеанско централно командване, както изглежда, ракетата не е напуснала територията на Северна Корея и не е представлявала опасност за САЩ. Официално лице, пожелало анонимност посочва, че ракетата вероятно е била със среден обсег от типа KN-17 и се е разпаднала няколко минути сред изстрелването й като е попаднала във водите на Японско море.

Това се случва едва часове след като държавният секретар Рекс Тилърсън призова международната общност за оказване на по-голям натиск върху Пхенян. На извънредно заседание на Съвета на сигурност на ООН Тилърсън каза, че с всеки свой тест Северна Корея доближава региона и света към нестабилност и по-широко обхватен конфликт. Заплахата от ядрено нападение на Северна Корея по Сеул или Токио е реална и вероятно е само въпрос на време Северна Корея да развие способност да удари основната територия на Съединените Щати. Държавният секретар се обяви за по-строги санкции. В същото време Китай и Русия предупредиха САЩ за негативни последствия при военна намеса.

Тази седмица Вашингтон пое двупосочен подход към ситуацията. От една страна администрацията на Тръмп прибягна към войнствена риторика, а от друга предостави възможност на режима в Пхенян да остане на власт в замяна на отказване от ядрената си програма.

Напрежението между двете страни остава високо с изпращането на американска ядрена подводница в региона и провеждането на мащабни военни учения по източното крайбрежие на Северна Корея. Освен това САЩ и Южна Корея работят на противоударна система, която ще бъде отчасти функционална до няколко дни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44