Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия и Словения са се договорили за прилагането на новите изисквания за граничен контрол

Снимка: БГНЕС

Хърватия и Словения са постигнали договореност да приложат новото европейско изискване за системни проверки на документите по съвместната им граница, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в рамките на извънредната среща на върха в Брюксел:

Премиерите на Хърватия, Словения и аз, обсъдихме граничния контрол между двете страни. Успяхме да постигнем споразумение.


Откакто влезе в сила новият шенгенски регламент на границата между балканските съседи се извиха дълги опашки от автомобили заради трудности на граничните пунктове в обработката на документите. Сверяването на документите на пътуващите в полицейските бази данни цели засичането на евентуални терористи. 


ЕК ще съдейства за премахване на бюрократичните трудности и пречки. Освен това Хърватия ще получи пълен достъп до Шенгенската информационна система до 27 юни, стана ясно още от съобщението на ЕК. 


Хърватският и словенският премиер са обещали проверките да не отнемат повече от 15 минути на човек.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44