Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Ули Щек е открит мъртъв недалеч от Еверест

| обновено на 30.04.17 в 15:19
Ули Щек
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Ули Щек, наричан “швейцарската машина”, е бил открит мъртъв близо до Лагер 2 на Еверест рано тази сутрин, предаде Ройтерс. Екип от шест спасители е открил тялото на алпиниста, носител на множество рекорди.

Алпинистът се е подхлъзнал и е паднал от 1000 метра височина, съобщи представител на непалските власти, цитиран от Ройтерс. Тялото му е било откарано в Катманду.


Ули Щек заедно с Тензинг Шерпа е бил в Хималаите в опит да изкачи Еверест по Западния ръб (кулоарът Хорбейн) и то без да използва кислород.  

СнимкаЗагинал е, падайки близо до подножието на връх Нупце, по-малък връх в района на Еверест
, съобщи Мингма Шерпа - член на организацията, организирала експедицията на алпиниста.

Щек е бил в района, за да се аклиматизира преди изкачването на Еверест. 
Легендарният алпинист ще остане завинаги в историята със скоростните си изкачвания в Алпите, първото соло изкачване на осемхилядника Анапурна и проектът 82 върха за 80 дни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44