Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция се провеждат последните мащабни предизборни митинги

Десетки хиляди синдикалисти ще излязат по парижките улици за Деня на труда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция традиционните синдикални шествия за Деня на труда са заредени с политическо напрежение между двата тура на президентските избори. Двамата кандидати, либералът Еманюел Макрон и крайната националистка Марин льо Пен, ще проведат мащабни предизборни митинги.

С минута мълчание кандидат-президентът Еманюел Макрон почете сутринта в Париж паметта на Брахим Буарен, младеж от марокански произход, хвърлен в Сена от крайни националисти точно на 1-ви май преди 22 години. Почти едновременно пред паметника на Жана д Арк започна митинг със слово на Жан-Мари льо Пен, основателя на крайнодесния Национален фронт и баща на кандидатката Марин льо Пен.

Докато двамата претенденти за Елисейския дворец провеждат следобед последните си мащабни митинги, десетки хиляди синдикалисти ще излязат по парижките улици. Синдикалните призиви ще се смесят с политическите, но манифестантите ще бъдат по-малобройни и много по-разделени в намеренията си за гласуване, отколкото през 2002 г., когато французите дадоха масов отпор срещу крайния националист льо Пен, достигнал до втори тур.

9000 полицаи и военни ще охраняват днешните демонстрации заради риска от терористични нападения и сблъсъци с радикални активисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44