Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации и искания за по-справедливо заплащане белязаха Международния ден на труда

Протести-1 май-Франция

В Истанбул около 200 души се опитаха да стигнат до емблематичния площад "Таксим". Но след като развяха транспаранти с надписи "Да живее 1 май! Не на диктатора!" полицията ги разпръсна с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Около 30 хиляди полицаи има днес по улиците на Истанбул. Арестувани са над 200 души. Конфискувани са поне 40 коктейла "Молотов" и 17 ръчни гранати.

Първомайска демонстрация беше разрешена само в квартал Бакъркьой, близо до летище "Ататюрк". Там, далеч от центъра на мегаполиса, и под звуците на традиционна музика, се чуха гласовете на част от хилядите уволнени след миналогодишния опит за преврат държавни служители. Джемил Озансю, уволнен университетски преподавател, каза:

Аз съм преподавател, изхвърлен от работното си място с президентски указ. Както знаете, изходът от референдума беше "Не", но държавата го представи като "Да". Те искат да управляват страната над закона. Те искат да ни държат постоянно в извънредно положение.

В другата ни южна съседка - Гърция, 1 май се отбелязва с национална 24-часова стачка и шествия срещу поредните нови мерки за икономии в замяна за международни заеми. На площад "Синтагма" в Атина около 10 хиляди синдикалисти, пенсионери и студенти пяха интернационала с вдигнати юмруци.

Настроенията срещу крайнолявото правителство на СИРИЗА изрази генералният секретар на една от многобройните пенсионерски организации Манолис Ралакис:

Ние слагаме знак на равенство между историческата първомайска борба с борбата ни срещу правителствените политики. Против сме всички политически партии, които подкрепят т.нар. преглед на спасителните заеми. Те служат само за изтребване на народа и на пенсионерите.

В Сърбия, премиерът и новоизбран президент Александър Вучич обяви, че тази година щяло да има много по-значително от досега увеличение на заплатите и пенсиите, а следващата година - още по-голямо, предаде Танюг. Вучич  посочи, че през март средната заплата в Сърбия е била 391 евро, а преди края на годината трябвало да достигне 440 евро.

Обещанието на Вучич не спря участниците във вече едномесечните протести срещу него да развеят в Белград лозунги "Вучич е сръбският Ердоган" и "Диктатурата максимална, а заплатите и пенсиите минимални".

Около милион и половина души участваха в различни първомайски прояви в руската столица Москва. В Санкт Петербург обаче по повод 1 май се състоя и протест срещу насилието над хомосексуалисти в Чечения. Полицията задържа 18 участници в мероприятието.  

Протестиращ прекъсна за кратко манифестацията за 1 май в Хавана, като се затича пред шествието със знаме на Съединените щати, преди да бъде арестуван. Това беше първата първомайска манифестация след смъртта на Фидел Кастро и последната под ръководството на брат му Раул, който смята да се оттегли от държавния връх идния февруари.

В Съединените щати се очаква празникът да бъде използван от синдикати и правозащитни организации за протести срещу имигрантската политика на президента Доналд Тръмп.

Хиляди демонстрираха в Мадрид в защита на правата на работниците и "срещу корупцията", един от лозунгите на шествията на 1 май, предаде Франс прес. Шествието в центъра на испанската столица идва в момент, когато управляващата Народна партия е затънала в пореден скандал, заради подозрения в злоупотреба с държавни средства.

Демонстрации, организирани от двата най-големи испански синдиката по повод 1 май има в повече от 70 града в Испания. Синдикатите настояват правителството на Мариано Рахой да се откаже от реформата на трудовия пазар, която улеснява уволняването на работници и настояват и за увеличаване на заплатите и пенсиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44