Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка обяви, че ще подаде оставката си

| обновено на 02.05.17 в 18:51
Бохуслав Соботка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че е готов да връчи своята оставка и тази на правителството пред президента Милош Земан още тази седмица. Причината са неяснотите и противоречията с финансовия министър Андрей Бабиш.

От Храда не коментираха изявлението, но опозицията отправи критики.

Оставката е единственото разумно и ясно конституционно решение, заяви премиерът Бохуслав Соботка. Освобождаването само на поста финансов министър, по думите му, би дало възможност на председателя на движението АNO да приеме ролята на „мъченик” в оставащите шест месеца до редовните парламентарни избори. Премиерът заяви, че е невъзможно Бабиш да остане начело на ресора.

С подаването на оставката пред президента Милош Земан, Соботка смята, че ще освободи ръцете на коалиционните партии, за да намерят решение на създалата се ситуация.

В случай че CSSD, ANO и KDU-CSL се споразумеят да запазят управляващата коалиция, то ще трябва да се реши проблема с позицията финансов министър. Тя не може да се заема от Бабиш, който е в конфликт на интереси, поясни Соботка. Според него е невъзможно кобинетът да се бори да оцелее в оставащата половин година до изборите, като се прави, че нищо не е случило.

Конфликтът на интереси на Бабиш е свързан с това, че към Министерството на финансите е и контролиращата служба Финансово управление, която разследва закупуването на облигации за 1,5 млд крони от фирмата Агрофест, която е притежавал Бабиш. Премиерът не е доволен от писмото на  финансовия министър от миналата седмица до Долната камара на Парламента. В него се обяснява, че всички транзакции са били легални и всичко е било изяснено. Писмото, обаче, беше определено от Соботка като „дълбоко разочарование”.

Най-доброто решение според вицепремиера и финансов министър Андрей Бабиш, е правителството да довърши управлението в оставка до редовните избори и нарече премира „страхливец”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44