Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган ще обсъди с Путин и Тръмп възможна операция в Северна Сирия

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган заяви, че ще обсъди с руския и американския си колеги Владимир Путин и Доналд Тръмп възможна операция в два от най-важните градове в Северна Сирия - Манбидж и Ракка. 

Ердоган ще се срещне с Путин утре в Сочи и с Тръмп - в средата на месеца. 

Ердоган даде тази заявка по време на церемонията, с която отново се присъедини към Партията на справедливостта и развитието. През август 2014-а г. той я напусна, тъй като беше избран за президент.

Турският държавен глава каза, че Анкара няма да позволи на кюрдските отряди да реализират целите си в Северна Сирия. Кюрдските сили са подкрепяни от САЩ в борбата им с "Ислямска държава".

По отношение на ЕС Ердоган изтъкна, че Турция няма какво да обсъжда със Съюза и ще му каже довиждане, ако не се отвори нова преговорна глава. Така той репликира комисаря по разширяването Йоханес Хан, който заяви, че при управлението на Ердоган Турция е обърнала гръб на присъединяването към ЕС. Пред Ройтерс еврокомисарят подчертава, че правилата на ЕС не подлежат на преговори и евросъюзът няма да отделя ситуацията с правата на човека от обсъжданията.

В речта си Ердоган посочи също така, че ще понижи лихвените проценти в Турция, които, според него, причиняват инфлация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44