Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК няма да въвежда визи за граждани на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия обяви, че няма да въведе визи за граждани на САЩ. Изпълнителният орган на ЕС отказа искането на евродепутатите за наказателната мярка в отговор на политиката на САЩ спрямо България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър. 

Техните граждани още кандидатстват за щатски визи, за разлика от останалите граждани на Съюза.

Комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос се позова на напредъка, който бе постигнат с Канада, след като тя започна да премахва визите за някои категории пътуващи българи, а до 1-ви декември те ще отпаднат изцяло:

ЕС винаги ще избира активната дипломация пред едностранните ответни действия. Европейският парламент поиска в резолюция през март временно връщане на шенгенските визи за граждани на САЩ, докато Вашингтон не влючи в безвизовия си списък българи, румънци, поляци, хървати и кипърци.

Вместо да иска от американците да променя правилата си, Еврокомисията се надява, те да съдействат на засегнатите страни, да изпълнят заложените критерии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44