Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози апелират да се ограничи скалното катерене около манастира "Света Троица" край Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Еколозите във Велико Търново апелират да се ограничи скалното катерене около манастира "Света Троица“ край старата столица, за да не бъде унищожена единствената у нас колония от черни щъркели. 

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново писмено е алармирала Българската федерация по катерене и алпинизъм, че от 1 март до 31 август е крайно нежелателно да се практикува скално катерене по масива над и на юг от манастира "Света Троица“ край старата столица. Причината е, че в този район гнезди единствената у нас колония от черни щъркели, посочват еколозите. До скоро районът е бил гнездовище и на световно застрашения вид египетски лешояд. Има гнезда и на сокол скитник и на обикновена ветрушка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44