Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерска атака срещу Макрон преди втория тур на президентските избори във Франция

Екипът на Макрон: Вмъкнати са и фалшиви документи

| обновено на 06.05.17 в 12:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди документи от предизборната кампания на Еманюел Макрон се появиха в интернет снощи, четири минути преди официалния край на кампанията. Изтеклата информация е предимно вътрешна - имейли, счетоводни сметки, снимки и прикачени файлове. Името на потребителя е ЕМЛийкс.

Документите веднага бяха разнесени в Туитър от активисти от крайната десница, чиято лидерка Марин льо Пен ще се изправи срещу Макрон на балотажа утре. Екипът на кандидата определи атаката като "масирана и съгласувана" и уточни, че сред легалните документи са вмъкнати и фалшиви с цел да дезинформират. Френската избирателна комисия, която днес заседава извънредно, препоръча на медиите да не публикуват документите преди резултатите в неделя.

Вчера Макрон заведе жалба след обвиненията в ефир на Льо Пен, че притежава офшорни сметки на Бахамите.
Във Франция днес е ден за размисъл преди втория тур на президентските избори.
Кандидат-президентската кампания е разочаровала мнозинството от французите, както сочат анкетите. Прогнозите са за понижена избирателна активност на утрешния балотажа, но Макрон е сочен за почти сигурен победител с около 62% от гласовете.

Напрежението и конфликтите владяха до последните ѝ часове френската кандидат-президентска кампания. Днешният ден приканва към размисъл най-вече колебаещите се избиратели пред балотажа в неделя. Прогнозите са за по-ниска активност от тази на първия тур. Възможен е и рекорд на бели и невалидни бюлетини.
Последните проучвания предрекоха ясна победа за центриста Еманюел Макрон с около 62% гласове. В последното си интервю пред "Медиапарт" той призна, че не се надява на същата подкрепа като за Жак Ширак срещу националиста Жан-Мари льо Пен през 2002 г.  Макрон се издигна в сондажите след телевизионния дебат в сряда, който се запомни с небивалата агресия на съперницата му Марин льо Пен. Националистката явно е загубила от нападателната си стратегия, разочаровала и съпартийците ѝ. Вчера тя беше блокирана и освиркана в прочутата Реймска катедрала и не се яви на последното си интервю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44