Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция избира между Марин льо Пен и Еманюел Макрон

| обновено на 07.05.17 в 12:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон и Марин льо Пен, двама кандидати с диаметрално противоположни визии за Франция и Европа, се борят за президентския пост. До урните са призовани 47 милиона френски избиратели, но активността е едно от големите неизвестни за днешното гласуване. Последните проучвания са за по-слабо участие от това на първия тур, като много от избирателите на отпадналите кандидати до последно се изкушаваха да не гласуват или да пуснат бяла бюлетина. .

До обяд от френското вътрешно министрество отчитат по-слава избирателна активност в сравнение с вота през 2012 г. До 12 ч. до урните са отишли 28,2% от имащите право на глас. В Америка, където вотът на французите започна вчера, активността е видимо висока, опашките пред посолствата в САЩ и Канада са значителни.

Всички последни проучвания предвиждаха сигурна победа за Еманюел Макрон с около 62% гласове. Кандидатът-центрист обаче предупреди, че следващият петгодишен президентски мандат ще бъде решаващ за съдбата на Франция.

В последните часове на кампанията екипът на Макрон стана жертва на хакерска атака, а Марин льо Пен беше много враждебно посрещната в Реймс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44