Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко над 65% е избирателна активност на изборите във Франция към 17 ч.

| обновено на 07.05.17 в 18:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Избирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция към 17 ч. е 65,3%. Това съобщиха от френското вътрешно министерство. Активността е по-ниска с близо 7 на сто в сравнение с президентския вот през 2012 г. До обед малко над 28% от френските избиратели отидоха до урните - приблизително толкова, колкото и на първия тур преди 2 седмици. Двамата кандидати за Елисейския дворец, центристът  Еманюел Макрон и националистката Марин льо Пен, вече гласуваха.

Макрон, койото е фаворит според проучванията, беше посрещнат с овации от множеството пред секцията в Туке - северна Франция. Ние гласувахме. Сега оставяме всичко друго на съдбата. За останалото подканям нашите сънародници да отидат и да гласуват, за да изпълнят  своето толкова важно право като граждани. Много хора се бориха, за да го има. Така че нека всички отидат и гласуват днес, заяви Макрон малко след като гласува.
Центристът  се готви да посрещне евентуалната си победа пред Лувъра в Париж. Малко след него крайната националистка Марин Льо Пен пусна бюлетината си в департамента Пат Кале.

Марин льо ПенЕманюел Макрон

След една кампания пълна с обрати и тежки епизоди, французите са изправени пред урните с противоречиви чувства.
Това е наш дълг, важно е днес да изберем кандидата,, който ще представя нашите идеи във Франция и в чужбина. Няма да издам за кого гласувах днес, но той отговаря напълно на нашите идеи, коментира един от избирателите.

Днес беше трудно да гласуваме. Имах чувството, че нямахме голям избор, трудно е, не знам. Най-важни ще бъдат следващите избори за съставянето на правителство. За днес мисля, че ще има много негласували и бели бюлетини,
смята друг французин.

След 20 ч. местно време ще научим от първите предварителни резултати името на следващия президент на Франция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44