Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група евродепутати от левицата с алтернативен сценарий за бъдещето на ЕС

Снимка: БНТ

Група евродепутати от крайната левица, социалистите и еколозите предложиха алтернативен сценарий за бъдещето на Европейския съюз, който според тях не присъства в предложената от Еврокомисията "Бяла книга". Сред инициаторите на проекта са и българските депутати в Европарламента Георги Пирински от БСП и Костадинка Кунева от гръцката СИРИЗА.

В манифеста се твърди, че Европа е водена от интересите на финансовия неолиберален елит, а "Бялата книга" на Комисията "Юнкер" е наречена огромно парещо разочарование. Вместо нея се предлага реформа на ЕС въз основа на социалната справедливост и скъсване с мерките за бюджетна дисциплина. Настоява се за минимален праг на доходите и общоевропейска застраховка при безработица, единна основа на корпоративния данък във всички членки, превръщането на Европейската централна банка в кредитор от последна инстанция по подобие на Американския федерален резерв, мораториум върху либерализацията на капиталовите пазари в Съюза, облагане с данъци замърсяващата индустрия и технологичните гиганти.

Програмата не е радикална, заяви българката Костадинка Кунева, която е член на Европарламента от Коалицията на радикалната левица на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според депутата от групата на социалистите Георги Пирински процедурата на Европейски семестър, по която бюджетите и икономическите политики на правителствата се контролират от Брюксел, трябва фундаментално да се промени. 

Групата, подписала се под документа, нарича себе си "Прогресивен форум", и включва още гръцкия евродепутат от СИРИЗА Димитрис Пападимулис, френската депутатка от "Зелените" Ева Жоли и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44