Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ЕК подкрепи идеята за разширяване на "Еразъм", така че тя да обхваща и ученици

Политиците се дразнят от намесата на Брюксел, а гражданите искат точно това

| обновено на 09.05.17 в 22:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейците мислят, че Европейската комисия трябва да се занимава и да урежда всичко, обратното ги разочарова. Това констатира председателят на комисията Жан-Клод Юнкер в дебат за бъдещето на Евросъюза по повод Деня на Европа, цитиран от БТА.
Политиците се дразнят от нашата намеса, а гражданите искат точно това. Правителствата постоянно се оправдават с Брюксел, посочи Юнкер. 
Според него начинът гражданите да се интересуват от Съюза е с тях да има постоянен диалог. 

Председателят на Европейската комисия подкрепи и идеята за разширяване на програмата "Еразъм" за образователен обмен в Европа, така че тя да обхваща и ученици. Юнкер попита за възможността по време на обществена дискусия в Брюксел по повод 9-и май.

Съгласен съм с предложението за гимназиален "Еразъм" – това е много добра идея, заяви Юнкер.

В момента програмата "Еразъм Плюс" подпомага със стипендии от европейския бюджет студенти и преподаватели, за да продължат част от обучението си в университети в други страни от ЕС. Всеки ден съм загрижен за ставащото в страните от Западните Балкани, коментира още Юнкер:

Трябва да отбележа, че това не са лесни държави. Когато ги посещавам или когато техните лидери идват в Комисията, те са големи европейци. Но когато се върнат у дома, те вече не са европейци. Което означава, че техните съграждани не знаят съвсем точно какво искат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44