Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малко българско училище" в Чикаго набира средства за закупуване на собствена сграда

Паметник на Левски - Чикаго
Снимка: Елена Цанева

3 800  долара достигна цената на фланелка на Христо Стоичков, включена в търга за набиране средства за закупуване  собствена сграда от “Малко българско училище “ в Чикагското предградие  Ел Гроув. Боксовите ръкавици с автографите  на  Тервел и Кубрат Пулеви  обаче бяха продадени за 4 000 долара. Това са част от  почти 40 000 долара  дарения , които  бяха  събрани  на  специалната благотворителна вечер за  закупуване  сграда на най-голямото от 11 -те български училища в района  на Чикаго и  Америка. 
В MБУ се обучават повече от 600 деца. Има и детска градина за най-малките. За  своите занятия училището заплаща всеки месец около 10 хил. долара наем. Преди няколко месеца в същия район е обявена за продажба подходяща училищна сграда. Борда на директорите вижда добра възможност в това и подема инициативата  за набиране на средства и закупуване на сградата. Цената е 1млн и 400 хил. долара. Първоначалната вноска трябва да е близо 300 000. 
В началото мисията изглежда невъзможна,  но след поредицата инициативи директорката  Живка Петрова сега е  по оптимистична:
Оптимист съм, защото общността показа желание и готовност да помогне.
С последните дарения от благотворителната вечер снощи, сумата е вече около 100 000  долара. До необходимите 300 000 има още, но работата продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44