Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Искам тясно сътрудничество с Макрон

Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че желае тясно сътрудничество с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон и че двете страни ще направят всичко, за да оформят европейската политика:

Доволна съм, че хора като Марк Рюте в Холандия и Еманюел Макрон във Франция спечелиха изборите. Те се застъпват за Европа. Новият френски президент Еманюел Макрон го направи всеотдайно и при тежки дебати срещу своя противник Марин Льо Пен. Ние ще направим всичко необходимо не само да помогнем на Франция, но и да оформим по-нататъшното развитие на европейския път, заедно с Франция.

Очаква се Макрон да проведе разговори с Меркел в Берлин в понеделник, ден след встъпването си в длъжност. Целта е да се подчертае значението на връзката с Германия за ЕС.

Ангела Меркел говори на последния предизборен митинг преди утрешния важен вот в най-населената провинция на Германия - регионалните избори в Северен Рейн-Вестфалия. Там право на глас имат повече от 13 милиона души.

Нямате възможност да решавате всеки ден, но утре ще можете. След това - чак след пет години. Утре може да решите с кого и с чия програма вашият живот ще бъде по-добър. Това е смисълът на изборите и моята искрена молба е: отидете до урните утре.

Изборите се считат за показател преди парламентарните избори в страната през септември. Досега провинция Северен Рейн-Вестфалия се управляваше от Социалдемократите на кандидатът за канцлер Мартин Шулц. Той е основният опонент на Ангела Меркел на предстоящите избори през есента. Християндемократическия съюз на Меркел  обаче вече спечели вота в две други провинции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44