Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Казанлък 20 ученици от Професионалната гимназия ще получат дипломи за машинни техници

Снимка: Ваня Минева

В Казанлък 20 ученици от Професионалната гимназия ще получат дипломи за машинни техници. Те са първите в България, завършили по швейцарската система "Учене чрез работа" по специалността "Машини и системи с цифрово-програмно управление". 

През следващите две години още 600 ученици от България ще завършат дуално образование по швейцарски модел.

Професионалната гимназия в Казанлък е едно от двете училища в страната, които започнаха да прилагат пилотно швейцарския модел през 2015 г. в рамките на проекта дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото, финансирани по българско-швейцарска програма. По него се обучават 125 ученици от 2 специалности.

Първите дипломирани са получавали заплащане на изработеното време по трудови договори. До 2019 г. по проекта ще бъдат обхванати 1200 младежи от 15 професионални гимназии и 10 специалности в страната. Над 63 са фирмите партньори. Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44