Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: Не бих си позволила да се меся в независимата съдебна власт

Е. Захариева: Дълбок конфликт във ВСС за съжаление има отдавна

| обновено на 15.05.17 в 18:20
Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Така тя коментира в Плевен позицията на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, адресирана до Цачева и до Еврокомисията, за така наречения "ЦУМ гейт". Той избухна, след като стана ясно, че главният прокурор се е срещал с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ. Писмо с позицията си Калпакчиев изпрати и до Европейската комисия. 

По този повод министър Цачева определи като "тъжно" изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо те да бъдат решавани във Висшия съдебен съвет. 
Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно – без проблеми на съдебната система, те не биха могли да съществуват, посочи Цецка Цачева, която беше сред официалните гости в Плевен за празника на града.

Да не се застрашава изборът на следващ състав на Висшия съдебен съвет, призова от СнимкаБрюксел и вицепремиерът Екатерина Захариева:
Дълбок конфликт във ВСС, за съжаление, има отдавна. Това, което предстои за България, най-важно, е избор на следващ  Висш съдебен съвет. Не ми се иска по никакъв начин да има каквото и да било съмнение за компрометиране, за намеса и за влияние върху следващия избор. Още повече, че в момента съдиите избират пряко, а и прокурорите избират пряко своите представители във ВСС, та всеки може да се самономинира и всеки може да номинира всеки. 
Инспекторатът се е самосезирал. Наистина няма как да си кривим душата – по време на служебния кабинет имаше забавяне по отношение на изпълнението на тези мерки, но в крайна сметка целта е българските граждани да получат качествено, справедливо и бързо правосъдие, добави вицепремиерът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Христо Иванов

Христо Иванов: Новата система за гласуване във ВСС поставя под съмнение честността на избора

От движение  "Да, България" твърдят, че системата за дистанционно електронно гласуване за избор на членовете на Висшия съдебен съвет не гарантира коректно отчитане на гласовете. Това на практика поставя под съмнение честността на избора, посочи лидерът..

публикувано на 15.05.17 в 13:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44