Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стъпка по "Новия път на коприната"

Си Дзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай направи нова стъпка към реализиране на мащабния проект "Нов път на коприната". Страната обеща да инвестира милиарди долари за да създаде търговски връзки между Азия, Африка и Европа.

Китайският президент Си Цзинпин и лидерите на още 29 държави потвърдиха ангажимента си за изграждане на отворена икономика и гарантирането на свободна търговия на форума  "Един пояс - един път".

Двата основни приоритета са Морският път, който ще свърже южните китайски провинции с Африка и Средиземноморието. Икономическият пояс ще се състои от серия транспортни и логистични коридори, които могат да минат и през България.

Инициативата е най-мащабният инфраструктурен проект в човешката история. Според агенция „Фич“ инвестиции за над 1 трилион долара са планирани към момента. Ако китайските планове се осъществят, новият „Път на коприната“ ще свърже около 65% от човешкото население и ще обслужва над една четвърт от всички стоки и услуги по света.

Основната цел на Китай е да се засили търговията и стимулира икономическия ръст в участващите страни. Пекин също търси излаз на нови пазари и постепенно ориентиране на своя излишен индустриален капацитет. От особено значение е изграждането на нов образ на Китай като динамичен, отговорен и сигурен глобален партньор. Китайският президент Си Дзин Пин се стреми да се представи като защитник на глобализацията, в противовес на неясната американска външна политика. В този смисъл беше и изказването му на Форума, в което той се съсредоточи върху конкретните измерения на изминалите два дни:

Китай подписа доста споразумения и договори относно „Пътя и Пояса“ с различни държави и международни организации. Тези споразумения и стратегически планове за макроикономическо развитие включват инвестиции в търговията, базовата инфраструктура, индустрията, финансите, културата и други. Това са важните резултати от срещата.

Въпреки стратегическото значение на срещата, България не е представена на най-високо ниво. Остава неясно и какви са нашите приоритетни проекти, за които може да се търси подкрепа. Страни като Полша, Унгария, Сърбия, Гърция и Чехия са активно ангажирани с инициативата и техните премиери участваха на Форума в Пекин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44