Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер възлага на Мария Габриел ресора "Цифрова икономика и цифрово общество"

Председателят на ЕК днес се срещна в Страсбург с българския кандидат за еврокомисар

| обновено на 16.05.17 в 14:27
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кандидатът за нов български еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Неговата служба разпространи решението, след като тази сутрин Юнкер проведе събеседване с Габриел в Страсбург.

Българският комисар обаче ще се нагърби и с написването на нови три законодателни инициативи до края на тази и началото на следващата година -  това са нови стандарти за киберсигурност, за трансграничния свободен обмен на данни и процедури срещу незаконното съдържание в онлайн-платформите. 

В писмото за назначението на Габриел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уточнява, че тя ще работи по проекти, които се направляват от двама заместник-председатели - Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар и Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. 

Юнкер иска още от Мария Габриел да работи в тясно сътрудничество с Гюнтер Йотингер, който пое от Кристалина Георгиева ресора "бюджет", а преди това отговаряше за дигиталния ресор. От съобщението се потвърждава очакването, че българската кандидатка няма да наследи ранга заместник-председател, който имаше Георгиева. 

Предстои следващите седмици Европейският парламент да насрочи изслушване на Мария Габриел, за да даде консултативната си оценка за нейните качества, преди окончателно Юнкер да я назначи на поста.


По-рано по време на посещението си в Брюксел вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че ресорът дигитализация ще бъде даден на Мария Габриел:

Единният дигитален пазар, електронното управление, електронното правосъдие, проблемите с авторските права, преговорите с големите международни доставчици. Това са все изключително важни теми, които се обсъждат във всеки един от съветите.

Всеки един от тях има нещо общо с дигиталния пазар. Така че това е един изключително важен ресор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44