Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с върховенството на закона в Полша за първи път ще бъде обсъден на ниво министри от ЕС

Министър Берт Кундерс: Ние сме общност на ценности и щом сега имаме проблем с Полша, трябва да проведем сериозен диалог

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Проблемът с върховенството на закона в Полша за първи път ще бъде обсъден на ниво министри от ЕС. На днешното заседание по общи въпроси в Брюксел се очаква зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс да докладва относно диалога с правителството във Варшава, което отказва да изпълни препоръките за независимост на Конституционния съд в страната.

Еврокомисията, като пазител на договорите на Съюза, започна процедура срещу Полша преди година заради опасения, че конституционните съдии са зависими от правителството на консервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Управляващите до момента отхвърлят обвиненията и отказват да преразгледат законодателството си за назначенията в Конституционния съд. Ето защо днес отговарящият комисар Франс Тимерманс ще повдигне въпроса пред останалите министри по европейските въпроси.

Върховенството на закона в държавите-членки не трябва да е тема табу, коментира холандският външен министър Берт Кундерс:
Ние сме общност на ценности и щом сега имаме проблем с Полша, трябва да проведем сериозен диалог.

Белгийският външен министър Дидие Рендерс беше дори по-остър:
В края на процедурата сме. Искам да знам дали Комисията желае активирането на член 7-и от договора?

Според този текст на закона при пълно единодушие на лидерите на Съюза те могат да отнемат правото на глас на правителството на Полша при приемането на решения в Съвета на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44