Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушването на Мария Габриел в ЕП може да бъде насрочено най-рано през юни

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Изслушването на българския кандидат за комисар Мария Габриел в Европейския парламент може да бъде насрочено най-рано през юни, според източници от институцията. Както БНР вече съобщи, Габриел ще отговаря на въпроси, свързани с поверения ѝ ресор – "Цифрова икономика и цифрово общество". 

Мария Габриел трябва да отговаря на въпросите на евродепутати в продължение на 3 часа. Те ще оценяват личната ѝ независимост и познанията ѝ в областта на цифровите технологии. Решението за датата на изслушването ще се вземе от ръководителите на парламентарни групи по препоръка на Съвета на председателите на комисии в парламента. Първият орган заседава утре, а вторият – този следобед, но все още не е известно дали писмото на Жан-Клод Юнкер за номинацията на Мария Габриел ще бъде в дневния ред.


Председателите на комисии трябва да преценят в какъв формат ще бъде изслушването. Тъй като цифровият ресор обхваща множество политики на ЕС, вероятно заседанието ще е съвместно между парламентарните комисии по вътрешен пазар и по промишленост.


При вариант, че шефовете на групи в парламента обсъдят въпроса още сега, срещата може да бъде насрочена за седмицата между 12 и 15 юни, когато е пленарната сесия в Страсбург. Ако въпросът се отложи, председателите на комисии ще задвижат процедурата чак през юни – и съответно датата на изслушването може да се измести към края на следващия месец или дори през юли.


Като официален кандидат Мария Габриел ще има право да се допита до съответните служби на Еврокомисията, за да се подготви за изпита в Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44