Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха отчета на БАН за 2016 година

Снимка: БГНЕС

Българската академия на науките привлича все по-трудно млади учени. Това се констатира в отчета на Академията за 2016 година, приет от депутатите от комисията по образованието и науката.

Основната причина за отказа на младите да се занимават с наука са ниските заплати. Допълнителен ефект оказва и дългогодишното уронване на престижа на учените, констатират от БАН.

Предупреждението предизвика спор между депутатите. Снежана Дукова от ГЕРБ отбеляза, че в Академията липсва политика на структурни промени. 

Според проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" Академията няма нужда от структурни реформи, а от повече средства. 

Тази система е изцяло сбъркана. Държавната субсидия не е обвързана с крайните резултати. Тя е обвързана с броя студенти, които влизат, каза Иво Христов от БСП.

Предстои обсъждане на доклада в пленарна зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44