Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП поиска Унгария да бъде лишена от право на глас в Евросъюза заради кризата с бежанците

Снимка: БГНЕС
Правителството на Унгария получи нови критики днес от институциите на Европейския съюз, след като Европейската комисия продължи наказателна процедура заради бежанците, а Европарламентът поиска лишаване на Будапеща от право на глас в Съюза.

Унгария нарушава европейските правила за настаняване на кандидат-бежанци, тъй като ги задържа системно в специално изолирани зони по границата си, смята Еврокомисията. Освен това унгарското правителство ги връща в Сърбия в нарушение на процедурите, смята още институцията. Ако до 2 месеца няма подобрение, ще последва дело в Съда на ЕС срещу мерките на Виктор Орбан.

Междувременно в Страсбург с мнозинство от 393 гласа "за" срещу 221 "против" евродепутатите поискаха задействането на чл. 7 от Лисабонския договор, който предвижда крайна санкция за лишаване на Унгария от правото й на глас в Съвета.

Резолюцията няма обвързващ характер и този механизъм може да задейства само комисията "Юнкер", а тя не намира юридически основания за това.

Според подкрепилите текста обаче дискусията с унгарския премиер Орбан миналия месец не е била убедителна. Те смятат, че Унгария е сериозен тест за демокрацията в ЕС и законите срещу бежанците, неправителствените организации и Централноевропейския университет в Будапеща са достатъчна причина за задействането на член 7.

Резолюцията получи подкрепата на повечето депутати от левицата, либералите, зелените, но също и част от групата на ЕНП, към която се числи и партията "Фидес" на Виктор Орбан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44