Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната от ЕС ще поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза. На срещата в Брюксел беше взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване на нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на трите мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

Попитан дали е бил решен проблемът с резервите на Великобритания относно централизираната щабна структура, която е била гласувана , българският воненен министър Красимир Каракачанов отговори:

Не беше повдигнат, но имаше много интересни идеи по отношение на сътрудничеството, даже бих казал оригинални неща като предлажения за борбата с тероризма. Беше интересно, защото за първи път присъствам на такова ниво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44