Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на ЕС. На срещата им в Брюксел е взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за способности за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз за целите на планирането и провеждането на военни мисии без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на 3-те мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44